Hvordan rive peis?

Oslo riv as
27/3/2023

Easy steps to create a color palette

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer libero molestie gravida morbi aliquam, dui neque pharetra. Egestas accumsan, potenti pulvinar nisl a turpis sit sed vitae netus sed quis eget sed nunc ac faucibus lacus arcu aliquet lorem ut mauris amet tempor nunc sed cursus integer eget tellus in eu a est.

  • Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus. Non tellus orci ac auctor.
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet. Viverra suspendisse potenti.
  • Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar.

What is a color palette?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ac varius duis sed amet arcu pellentesque ipsum dui, pellentesque facilisis vitae feugiat dui vel quis consectetur sed aliquet platea nulla varius dignissim eget vel in nec nulla mauris at amet vitae pharetra id lectus rhoncus, erat sed.

Why defining interior color schemes is so important

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit commodo risus eget feugiat amet pellentesque massa morbi in montes, pharetra id sagittis, sed. Id consequat nam egestas enim eu elementum sed at nibh.

  1. Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci .
  2. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra .
  3. Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc.
  4. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse.

Why defining interior color schemes is so important

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae. Aliquet bibendum enim facilisis gravida neque. Velit euismod in pellentesque massa placerat. Volutpat lacus laoreet non curabitur gravida. Odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus. Amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What is your favorite color palette?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum. Felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas. Aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod. Eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi. Aenean sed adipiscing diam donec adipiscing. Ut lectus arcu bibendum at varius.

Hvordan rive peis?

En gammel peis kan ikke bare ha et utdatert design, den kan også være ulovlig å ta i bruk. Mange ønsker derfor å bytte ut eldre ovner med mer moderne, rentbrennende modeller, noe som kanskje betyr at den gamle peisen må rives.

Mindre, enkeltstående ovner kan som regel fjernes uten at det er behov for å rive noe. Har du derimot en stor peis som er muret inn, er det ofte nødvendig å gå mer drastisk til verks.

Her skal vi forklare deg hvordan du kan rive en peis, steg for steg!

1. Planlegging og forberedelser

Det er viktig å forberede seg før man setter i gang med å rive en peis. La oss se nærmere på noen av de viktigste punktene!

Vær obs på eternittplater i peis
Husk at eldre peiser ofte inneholder eternittplater som kan være asbestholdige. Dette gjelder først og fremst peiser som ble produsert frem til 1980.

Dersom eternittplater ødelegges, kan asbest frigjøres i luften og utgjøre en helserisiko. God og riktig asbesthåndtering er viktig. Husk at myndighetene fraråder privatpersoner å utføre innvendig asbestsanering på egen hånd, på grunn av den betydelige miljø- og helserisikoen.

Så, hvordan rive peis med eternittplater på en trygg måte? Det beste er å hyre inn hjelp fra et selskap som kan utføre asbestsanering på en trygg måte, med godkjenning fra Arbeidstilsynet.

Beskytt omgivelsene mot aske, sot og murstein
Foruten asbest, er det viktig å huske på at det å rive en peis ofte kan innebære at mye sot og aske havner på gulv og vegger. Det kan også dette murstein på gulvet, noe som kan gi stygge merker i parkett eller laminatgulv.

For å unngå sot og skader, er det lurt å beskytte omkringliggende overflater. Mange velger å sette opp et telt før de setter i gang med arbeidet, slik at støv og aske ikke kommer på avveie i boligen.

Mange synes det er praktisk å bruke en byggstøvsuger som kan suge opp overflødig støv underveis. Husk at det ofte er mer komfortabelt å jobbe i et ryddig miljø!

Verneutstyr
Hvordan rive peis på en trygg måte? Med riktig verneutstyr kan du beskytte både hørsel, syn og kroppen for øvrig. Det er ikke sunt å puste inn aske eller støv fra mur, og med en støvmaske kan du få beskyttelsen du trenger.

Vernebriller er også kjekt å ha, og det samme gjelder vernesko. Sistnevnte kan forhindre at føttene skades om du skulle miste en murstein på gulvet mens du holder på. Hørselsvern er også lurt å ha, siden rivejobben kan være støyfull.

Husk at det stilles spesielle krav til verneutstyret om en peis med eternittplater og asbest skal rives. Dette bør profesjonelle ta seg av.

2. Riv peiskappen og fjern innsats


Når peiskappen eller muren rundt peisen skal rives, er det nødvendig med godt utstyr. Det brukes gjerne en borhammer med meisel eller pigg, og med denne kan man løsne biter av peiskappen – bit for bit.

Etter hvert treffer man på innsats og røykhette. Innsatsen er i mange tilfeller forankret i den tilstøtende veggen, og må demonteres om du ønsker å bytte ut peisen med en nyere modell.

3. Vurder om pipen må byttes ut


Hvis du planlegger å bytte ut peisen din, vil det noen ganger være behov for å bytte ut den eksisterende pipen også. Grunnen til dette er at den gamle pipen din kan ha skader eller sprekker, noe som kan være farlig siden det øker sjansen for pipebrann.

Husk også på at det ikke er sikkert at en eventuell ny peis er kompatibel med den gamle pipen. Heldigvis trenger det ikke å være spesielt dyrt eller vanskelig å fornye pipen, siden det ofte er mulig å føre et nytt rør opp i den eksisterende pipen.

4. God avfallshåndtering


Når du er ferdig med å rive peisen, står du sannsynligvis igjen med store mengder avfall i form av aske, mur og jern. Om ovnen som ble revet var ikke-rentbrennende, kan det være lurt å levere den til nærmeste avfallsmottak for riktig håndtering.

Vedovn-innsatser og oljekaminer skal stort sett sorteres som jern og metall. Husk på at asken først bør tas ut, da denne skal sorteres som restavfall. Noen velger å bruke asken som gjødsel til kalkelskende planter og gressplen, noe som også er en god løsning.

Mange gode grunner til å rive gammel peis
Om du har en gammel peis som ble produsert eller oppført før 1998, er ovnen mest sannsynlig ikke rentbrennende. Samme år bestemte norske myndigheter at nye peiser som ble produsert måtte innfri visse krav til utslipp.

I enkelte norske kommuner er det nå forskrifter som forbyr bruk av ikke-rentbrennende ildsteder. Ved å fyre i en rentbrennende ovn kan du ha bedre samvittighet overfor miljøet, siden utslippet av svevestøv og miljøgasser reduseres.

Moderne ovner kan også by på andre fordeler. De har ofte høyere varmeeffekt, og trenger mindre mengder ved for å produsere varme. Ovnene er også mer brannsikre (spesielt sammenlignet med åpne murpeiser), og glasset blir i mindre grad stygge og sotete.

Ønsker du hjelp til å rive peis?


Dersom du har en eldre peis ønsker du kanskje å rive den – enten på grunn av design, funksjonalitet eller det faktum at den ikke er rentbrennende. Så, hvordan rive en peis på en effektiv, trygg og god måte?

Det å rive en peis kan være tidkrevende og tungt, og kanskje spesielt dersom den har en stor, tung peiskappe av mur. Noen ganger kan det dessuten være helsefarlig å sette i gang med rivning av peis på egen hånd, siden eldre ovner kan ha eternittplater med asbest.

Oslo Riv har lang erfaring med rivning av peis, og gjør gjerne jobben for deg. Vi har også kunnskapen som trengs når det kommer til asbestsanering, og utfører arbeidet på en trygg og forskriftsmessig god måte.

Vi vektlegger også god miljøsanering, og kan hjelpe deg med avfallshåndtering i etterkant av rivejobben. Med vår hjelp kan du erstatte din gamle peis raskt og effektivt – og med god samvittighet for miljøet.

Kontakt oss om du har noen spørsmål!