Har du eternittplater i huset ditt?

Oslo riv as
27/3/2023

Easy steps to create a color palette

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer libero molestie gravida morbi aliquam, dui neque pharetra. Egestas accumsan, potenti pulvinar nisl a turpis sit sed vitae netus sed quis eget sed nunc ac faucibus lacus arcu aliquet lorem ut mauris amet tempor nunc sed cursus integer eget tellus in eu a est.

  • Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus. Non tellus orci ac auctor.
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet. Viverra suspendisse potenti.
  • Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar.

What is a color palette?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ac varius duis sed amet arcu pellentesque ipsum dui, pellentesque facilisis vitae feugiat dui vel quis consectetur sed aliquet platea nulla varius dignissim eget vel in nec nulla mauris at amet vitae pharetra id lectus rhoncus, erat sed.

Why defining interior color schemes is so important

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit commodo risus eget feugiat amet pellentesque massa morbi in montes, pharetra id sagittis, sed. Id consequat nam egestas enim eu elementum sed at nibh.

  1. Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci .
  2. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra .
  3. Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc.
  4. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse.

Why defining interior color schemes is so important

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae. Aliquet bibendum enim facilisis gravida neque. Velit euismod in pellentesque massa placerat. Volutpat lacus laoreet non curabitur gravida. Odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus. Amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What is your favorite color palette?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum. Felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas. Aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod. Eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi. Aenean sed adipiscing diam donec adipiscing. Ut lectus arcu bibendum at varius.

Dersom du bor i en gammel bolig, er det en viss sannsynlighet for at det er brukt eternittplater i huset ditt. I så fall bør du ta visse forhåndsregler før du igangsetter arbeid på huset, da eternittplater i verste fall kan være helseskadelige.

Hva er eternittplater?

Eternittplater er et byggemateriale om ble brukt hyppig under husbygging frem til slutten av 1970-årene. Varemerket Eternitt står bak en rekke produkter som er laget av asbestsement, altså sement som er iblandet asbest.

Plater av eternitt ble først og fremst brukt som kledning i vegger og tak, men også til ventilasjonskanaler og rundt peis. I dag brukes ikke lengre eternittplater på grunn av kreftfaren som er forbundet med asbesteksponering.

Bor du i et nyere hus trenger du neppe å bekymre deg for asbest som stammer fra eternitt. Det finnes imidlertid mange eldre hus som fortsatt har eternittplater i tak og vegger.

Er det farlig å bo i et hus med asbest i veggplater eller tak?

Nei. Så fremt eternittplatene i huset ditt står i fred, er det ikke forbundet noen helsefare ved å bo i boligen. Det du likevel bør være obs på, er at boring, saging eller banking i asbestplater kan føre til frigjøring av helseskadelig asbest i luften.

Om du planlegger å rive eller pusse opp et hus med eternittplater, bør du derfor ta visse forhåndsregler. Du kan male eternittplater dersom du ønsker å beholde veggene. Enkelte velger dette, siden eternitt er både holdbart og tilnærmet vedlikeholdsfritt.

Noen foretrekker å heller fjerne eternittplatene. Dette kan også være nødvendig dersom du skal utføre større endringer på boligen, eller ønsker å kunne bore i vegger uten bekymringer.

Hvilke helseskader kan oppstå ved håndtering av asbest?

Eksponering for asbest er forbundet med utvikling av en rekke alvorlige tilstander og sykdommer. Små asbestfibre kan skade cellene i de nedre luftveiene dine, og kan også føre til betennelsesreaksjoner.

Noe av det som er så skummelt med asbest, er at partiklene ikke kommer ut igjen når de først er pustet inn. Det er kanskje ikke livsfarlig å puste inn asbest en gang, men ved gjentatt eksponering over lengre tid vil helserisikoen ofte være betydelig.

Ved eksponering for støv fra asbestplater er man blant annet mer utsatt for å utvikle lungehinnekreft, lungekreft og asbestose. Sistnevnte er en sykdom som etter hvert kan føre til arrdannelse i lungevevet og tilstanden lungefibrose.

Hvordan bli kvitt asbestplater på en trygg måte?

Dersom du vil bli kvitt eternittplater, skal du helst ikke sette i gang arbeidet uten videre. Det tryggeste er å motta hjelp fra noen som har ekspertise innen asbestsanering, da dette sikrer trygg håndtering av asbestplater.

Firmaer som tilbyr asbestsanering skal ha tillatelse til dette fra norske myndigheter, eller nærmere bestemt Arbeidstilsynet.

Det er strenge regler som skal følges, og det settes blant annet krav til avfallshåndtering, planlegging, avsperring, bruk av verneutstyr og avgrensing av rene og forurensede soner. Det må også brukes verktøy som er godkjent, og spesielle riveteknikker skal anvendes.

Når asbestplater skal fjernes skal man blant annet ta platene ned hele, fremfor å dele de opp i mindre deler. Dette for å redusere mengden asbeststøv.

Kan man rive asbestplater selv?

Du kan velge å rive eternittplater fra boligen selv, men du bør da sørge for å forberede deg godt. Du trenger blant annet diverse utstyr og sekker som er egnet for asbestavfall, noe du finner hos blant andre avfallsekk.no.

Husk at det å rive asbestplater selv kan være en slitsom og potensielt risikabel jobb. Dersom du er usikker på fremgangsmåten, kan det derfor være greit å få hjelp.

Sørg for riktig avfallshåndtering av eternittplater

Siden asbestholdige materialer som eternittplater kan være helseskadelige å håndtere, er det også nødvendig å håndtere avfallet på en god måte.

Asbest skal pakkes inn i to lag med plastikk eller i en lukket sekk (gjennomsiktig type), og optimalt sett leveres på en pall ved store mengder. Bruk gjerne tape på skjøtene, slik at innpakningen er så tett som overhodet mulig.

Sørg også for å merke avfallets emballasje med informasjon om innhold og en advarsel om at innånding kan medføre helseskader. På emballasjen bør man også merke at det er anbefalt å bruke egnet verneutstyr ved håndtering av avfallet.

Det er ikke lovlig å grave ned avfall som er asbestholdig, selv om dette kanskje kan virke som en god og lettvint løsning. Avfallet skal alltid leveres inn på en godkjent avfallsstasjon med eget deponi for asbest.

Finnes asbest kun i eternittplater?

Nei, asbest har blitt brukt i andre typer materialer enn kun vegg- og takplater. Frem til slutten av 70-tallet ble asbest brukt i både tjærelim, linoleum, avrettingsmasse, fliser, støp og rør.

Siden mange boliger i Norge blir stående i mange år før de eventuelt rives eller pusses opp, finnes det svært mange hus med asbest. Dette gjelder fortrinnsvis hus som ble bygget frem til 1985 – året da asbest ble forbudt å bruke i bygninger.

Hva koster asbestsanering om du vil rive asbestplater?

Dersom du ønsker hjelp til å rive eternittplater på en trygg måte, kan et firma med ekspertise innen asbestsanering hjelpe deg. Hva dette vil koste deg avhenger blant annet av mengden asbestholdig materiale som skal håndteres.

Det beste er kanskje å motta et pristilbud, slik at du kan få et overblikk over hva jobben eventuelt vil koste deg. Asbestsanering i et stort hus vil for eksempel kunne koste mer enn en tilsvarende jobb i et lite hus.

Motta hjelp til å rive eternittplater i tak og vegger

Har du et eldre hus med asbestplater i tak og vegger, eller andre materialer du mistenker at kan inneholde asbest? Da er det viktig å tenke over at håndtering av materialet ikke bør utføres uten riktig utstyr eller profesjonell hjelp.

Vi i Oslo Riv er spesialister på asbestsanering, og har godkjenning for å kunne håndtere asbestholdige materialer. Vi hjelper deg blant annet med å rive eternittplater på en trygg og forskriftsmessig måte, og sørger for riktig avfallshåndtering i etterkant.

Kontakt oss i dag for effektiv og trygg asbestsanering!